Mindfulness voor medewerkers

Gelukkige medewerkers op basis van mentale fitheid

Mindfulness bij bedrijven

Mindfulness op de werkplek houdt in dat je aandacht besteedt aan het huidige moment en je bewust bent van je gedachten, emoties en fysieke gewaarwordingen zonder oordeel. Het kan het welzijn, de productiviteit en het werkplezier van werknemers verbeteren door stress te verminderen, de focus te vergroten en het besluitvormingsvermogen te verbeteren. Het opnemen van mindfulnessoefeningen zoals meditatie of ademhalingsoefeningen in de werkdag kan werknemers helpen deze vaardigheden te ontwikkelen en een positieve werkcultuur te bevorderen.

Het VitalityPro effect

Mindfulness traject

mentale-gevangenis-foto-800-300

1. Doorbreek de mentale gevangenis

Het doorbreken van de mentale gevangenis door middel van mindfulness houdt in dat je je bewust wordt van je gedachten en gevoelens in het huidige moment zonder oordeel. 

Bij mindfulness verwijst een mentale gevangenis naar een gemoedstoestand waarin een persoon zich gevangen voelt of vastzit in negatieve denkpatronen of emoties. Het kan worden gekenmerkt door aanhoudende gevoelens van angst, depressie, woede of andere onaangename emoties die iemands geest lijken te overnemen en voorkomen dat ze zich volledig bezighouden met het huidige moment.

De mentale gevangenis kan zich ook manifesteren als rigide overtuigingen, aannames of oordelen die iemands perspectief beperken en voorkomen dat ze de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Deze gemoedstoestand kan bijzonder uitdagend zijn omdat het vaak leidt tot een gevoel van hopeloosheid, hulpeloosheid of wanhoop.

Het doorbreken van de mentale gevangenis door middel van mindfulness houdt in dat je je bewust wordt van je gedachten en gevoelens in het huidige moment zonder oordeel. Het vereist het regelmatig beoefenen van mindfulness-meditatie en het toepassen van mindfulness in je dagelijkse leven. Door dit te doen, kun je leren om je negatieve gedachten en emoties te observeren en te erkennen zonder eraan gehecht te raken, en uiteindelijk los te komen van beperkende overtuigingen en gedragingen die je in een mentale gevangenis houden.

ademhalen-oefening-2

2.  Focussen op ademhaling

Focussen op je ademhaling houdt in dat je je aandacht richt op het gevoel van je adem terwijl deze in en uit je lichaam beweegt. 

Focussen op je ademhaling houdt in dat je je aandacht richt op het gevoel van je adem terwijl deze in en uit je lichaam beweegt. Door je aandacht te richten op deze eenvoudige maar constante lichamelijke functie, kun je een gevoel van kalmte en aanwezigheid in het moment cultiveren. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij meditatie- en mindfulnessoefeningen en kan nuttig zijn bij het verminderen van stress, het verbeteren van de focus en het bevorderen van ontspanning.

acceptatie-fotografie-minfulness

3. Acceptatie

Aanvaarding in de context van mindfulness, is een vorm van mindfulness beoefening waarbij iemands gedachten, emoties en ervaringen niet-oordelend worden erkend.

Aanvaarding in de context van mindfulness is een vorm van mindfulness beoefening waarbij iemands gedachten, emoties en ervaringen niet-oordelend worden erkend en geaccepteerd zonder te proberen ze te veranderen of te onderdrukken. Het benadrukt het belang van het loslaten van weerstand en jezelf toestaan ​​het huidige moment volledig te ervaren en te accepteren. Door mindfulness te accepteren, kunnen individuen een groter zelfbewustzijn ontwikkelen, stress en angst verminderen en een groter gevoel van innerlijke vrede en tevredenheid ontwikkelen.

Elke stap kan het begin zijn, het midden en het eind. Het is het circulaire proces van mindfulness.
De voordelen van mindfulness

1) Verbeterde focus en productiviteit: Mindfulness kan werknemers helpen gefocust te blijven op hun taken, afleiding te vermijden en hun productiviteit te verbeteren.

2) Verminderde stress en burn-out: Mindfulness kan werknemers helpen hun stressniveaus te beheersen, wat leidt tot minder burn-out en een beter algemeen welzijn.

3) Verbeterde creativiteit en innovatie: Mindfulness kan de creativiteit en innovatie van werknemers vergroten door hen aan te moedigen problemen vanuit nieuwe perspectieven te benaderen.

4) Verbeterde communicatie en teamwerk: Mindfulness kan de communicatie- en samenwerkingsvaardigheden van werknemers verbeteren, wat leidt tot beter teamwerk en meer werkplezier.

5) Verhoogde veerkracht: Mindfulness kan werknemers helpen meer veerkracht te ontwikkelen bij uitdagingen en tegenslagen, waardoor ze sneller en effectiever kunnen herstellen.

Het proces naar mentale fitheid

Het proces naar mentale fitheid omvat een combinatie van factoren die een goede geestelijke gezondheid bevorderen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezond eten, voldoende slaap, stressbeheersing en sociale steun. Mentale fitheid is een reis, geen bestemming. Het kost tijd, moeite en geduld om een ​​goede geestelijke gezondheid te bereiken en te behouden. Door mentale fitheid prioriteit te geven, zijn werknemers eerder productief, betrokken en tevreden in hun werk.

stil-staan-bij-gevoelens

Stil staan bij je gedachtes en gevoelens.

rust-nemen-icon

Voldoende mentale en fysieke rust nemen.

zelf-liefde-icon

Structureel minder streng worden voor jezelf.

lopen-icon

Voldoende bewegingsmomenten inlassen.

Mindfulness tarieven

Om kennis te maken geven wij  mindfulness in twee stappen. Ben je nog niet helemaal zeker of het wat voor jouw bedrijf is en wil je het laagdrempelig inzetten, dan kun gaan voor de instap module / stap 1. Voor bedrijven die ervan overtuigd zijn dat mindfulness werk en voor een 1 op 1 behandeling willen nemen, hebben wij de vervolg module / stap 2.

“snuffel” Intro workshop voor teams – 1 uur 

In deze workshop leer je hoe je mindfulness kunt gebruiken om stress en werkdruk te verminderen. De workshop bestaat uit Ademhalings- Mindfulness- en Bewegingsoefeningen die een kalme focus en creatieve energie bevorderen. 

Onder begeleiding van ervaren en gecertificeerde Mindfulness trainers ga je in een groep van maximaal 10 mensen aan de slag met oefeningen uit de authentieke oosterse Yoga tradities en de hedendaagse Mindfulness praktijk.

De workshop duurt 1 uur en kan live of online gegeven worden. 

Investering: 550,- ex BTW 10 pers.

1 op 1 Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) Training 8 weken 

Als je hebt deelgenomen aan onze kennismakings-workshop mag je doorstromen naar onze verdiepende training. Je krijgt een eigen coach die je 1op1 gaat begeleiden en waarmee je samen de hele mindfulness training doorloopt. 

Het programma is ontworpen om je te helpen om te leren gaan met stress, angst en andere uitdagingen. Tijdens het programma leer je verschillende mindfulness-meditatietechnieken, waaronder bodyscan-meditatie, mindful ademhalen en milde yoga. Je leert ook een niet-oordelend bewustzijn van je gedachten, emoties en fysieke gewaarwordingen te ontwikkelen, wat je kan helpen effectiever te reageren op stressvolle situaties. Gedurende het hele programma wordt je aangemoedigd om dagelijks mindfulness-meditatie te beoefenen.

Aan het einde van het programma zou je een beter begrip moeten hebben van mindfulness en hoe je het in je dagelijkse leven kunt integreren om stress te verminderen en je welzijn te verbeteren. Tijdens de sessies wordt de Mindfulness theorie en oefeningen afgewisseld met ruimte om jouw ervaring te bespreken en te verdiepen.

Je wordt begeleid door een van onze ervaren Mindfulness Trainers. Elke trainer heeft meer dan 10 jaar ervaring en de Mindfulness mindset is écht onderdeel van hun eigen leven geworden. 

De training bestaat uit 8 sessies van 1,5 uur en duurt 8 weken. De training is gebaseerd op de klassieke MBSR-training en kan live of online gegeven worden. 

Investering: 1500,- ex BTW  (Inclusief werkboek en audio opnames van de oefeningen)

Groepstraining

Nieuw! Mindfulness Based Stress Reduction groepstraining voor teams.

Wil je als team samen de uitdaging aangaan om een Mindfulness training te doorlopen dan is dit programma de juiste keuze voor jou!

Wat is het?

Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training voor werknemers biedt praktische technieken en oefeningen om stress te verminderen en veerkracht te vergroten door middel van bewuste aandacht. Deze training helpt werknemers om beter om te gaan met werkdruk en bevordert hun welzijn en prestaties op de werkvloer.

Hoe het werkt:

 • Kennismaking: De training begint met een inleidende sessie waarin deelnemers worden voorgesteld aan de basisprincipes van mindfulness en de structuur van het programma.
 • Mindfulness-oefeningen: Deelnemers worden geleerd om bewust in het moment aanwezig te zijn, zonder oordeel. Dit wordt vaak gedaan door middel van verschillende meditatie- en ademhalingsoefeningen.
 • Dagelijkse praktijk: Deelnemers worden aangemoedigd om mindfulness in hun dagelijks leven te integreren door middel van formele oefeningen (zoals zitmeditatie) en informele oefeningen (zoals bewust eten of wandelen).
 • Bewustwording van stressreacties: Deelnemers leren om bewuster te worden van hun stressreacties en patronen van reactiviteit, zowel fysiek als mentaal.
 • Omgaan met uitdagingen: Deelnemers worden begeleid in het omgaan met stressvolle situaties op een meer bedachtzame en kalme manier, in plaats van automatisch te reageren.
 • Groepsinteractie: De training omvat vaak wekelijkse groepssessies waarin deelnemers hun ervaringen delen, vragen stellen en ondersteuning krijgen.

Wat te verwachten:

 • Begeleide meditatie- en ademhalingsoefeningen.
 • Bewustwordingsoefeningen om de aandacht te richten op het huidige moment.
 • Oefeningen om lichaamsbewustzijn te vergroten en stresssignalen te herkennen.
 • Reflectie en groepsdiscussies om ervaringen te delen en te leren van anderen.
 • Praktische tips voor het toepassen van mindfulness in het dagelijks leven.

Voordelen voor werknemers:

 • Stressvermindering: MBSR helpt werknemers om stress te verminderen en een gezondere relatie met stressvolle situaties te ontwikkelen.
 • Emotioneel welzijn: De training kan leiden tot verbeterde emotionele regulatie en meer veerkracht in het omgaan met uitdagingen.
 • Concentratie en focus: Mindfulness-oefeningen kunnen de concentratie en het vermogen om zich te richten op taken vergroten.
 • Effectiever omgaan met collega’s: Door meer bewust te zijn van eigen reacties, kunnen werknemers beter reageren op anderen in werkgerelateerde interacties.
 • Algehele welzijn: MBSR kan een positieve invloed hebben op de algehele levenskwaliteit en tevredenheid.

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van MBSR variëren van persoon tot persoon en dat consistentie in de beoefening van mindfulness essentieel is om de voordelen te ervaren. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op bedrijfsprogramma’s gericht op werknemerswelzijn en kan helpen om een gezondere werkomgeving te bevorderen.

Lengte sessies: 1,5 uur

Duur: 8 weken 

Aantal deelnemers: 4-8 personen

Prijs: 1200,- ex BTW per deelnemer 

Trainingen zijn inclusief werkboek en audio opnames voor thuis oefenen. 

Wij maken graag kennis met jou!

We weten dat een gezond personeelsbestand de sleutel is tot het succes van elk bedrijf. Daarom richten wij ons op het leveren van de beste fysieke en mentale ondersteuning van werknemers. Wij zijn van mening dat het zorgen voor het welzijn van werknemers niet alleen hun levenskwaliteit verbetert, maar ook leidt tot een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en betere retentie van werknemers. Ons team van ervaren en empathische therapeuten,  trainers en coaches zet zich in om op maat gemaakte oplossingen te leveren die matchen met de specifieke behoeften van uw werknemers en uw organisatie. 

We bespreken graag met u hoe we uw bedrijf kunnen ondersteunen!

Scroll naar boven

Aanmelden voor Mindfulness stap 1

Aanmelden voor Mindfulness stap 2

Groepstraining

Kennismaken met VitalityPro