Krijg inzicht in je energiebalans en onderneem actie

Datum


Soms zijn er actiestappen benodigd om jezelf meer in balans te krijgen. Uit cognitieve gedragstherapie blijkt dat we vaak wel de intentie hebben om gedrag te willen veranderen, maar dat het zonder implementatiestappen het vaak daarbij blijft: intentie.

We gaan daarom een oefening doen: Het gaat over alledaagse activiteiten veranderen. Het gaat het om het ontwikkelen van bewuste antwoorden op stressvolle situaties. Bewust doen wat goed voor je is is bevorderlijk voor de effecten van mentaal welzijn.

Oefening Energiegevers en energienemers

Een energienemer betekent dat iets je stemming doet dalen. Een activiteit of bezigheid vermoeid je of geeft je spanning. Het gevoel dat je druk bezig bent. Een energiegever is het tegenovergestelde.

Sluit je ogen en stel jezelf voor: jouw gemiddelde werkdag. En loop in je fantasie alle activiteiten langs die je op zo’n dag onderneemt. Je wordt wakker en daarna. Aankleden, ontbijten, naar je werk reizen enz. Stel je voor dat je s’avonds een kind naar bed brengt en dan over de dag vertelt in de trant van: en toen, en toen en toen..

Open nu je ogen en schrijf puntsgewijs deze activiteiten op. Zorg ervoor dat het in een kolom past. ‘Aankleden’ ‘naar het werk’ etc.

Nu ken je een waarde toe aan iedere activiteit.

Geef nu aan iedere activiteit een letter: een + aan een activiteit die energie geeft. Een aan die, die energie neemt.

Dit is jouw balans. Ben je daar tevreden mee? Valt het je mee? Valt het je tegen?

Wat de uitkomst van deze oefening ook is. Of je er nu happy mee bent of dat je vaststelt dat er ruimte voor verbetering is, onthoudt het volgende:

–  Het is niet wat je doet, maar hoe je ermee omgaat wat bepaald hoe je er over voelt.

–  Wanneer je je druk, gestresst of somber voelt is vaak het 1e wat verdwijnt uit je dagprogramma de voedende activiteiten.

–  Burn-out specialisten stellen: De uitputtingsfase is begonnen als voedende activiteiten worden uitgebannen.

–  Wanneer je je eigen veerkracht ondergraaft leidt dat tot meer stress en somberheid en het nog verder schrappen van voedende activiteiten.

Wat kan je nu doen?

–  Kies een energienemer en oefen ermee om die om te buigen tot energiegever door met je houding ertoe te oefenen.

–  Kies een extra activiteit die echt een energiegever is. Iets kleins, haalbaars en prettigs.

Meer weten over persoonlijke begeleiding in het aanpakken van je energie balans? https://vitalitypro.nl/coaching

Meer
artikelen

Scroll naar boven