Zelf compassie oefening

Datum


Deze oefening zal je helpen om meer compassie en vriendelijkheid te ontwikkelen voor jezelf, wat kan bijdragen aan een gevoel van innerlijke rust en welzijn. Laten we beginnen.

Ga comfortabel zitten op een stoel of een kussen op de vloer. Plaats je handen ontspannen op je schoot of knieën. Sluit je ogen als dat voor jou prettig voelt, of laat ze zachtjes naar beneden gericht met een zachte blik op de grond.

Begin met bewust te worden van je ademhaling. Merk op hoe de lucht in en uit stroomt door je neus. Volg de beweging van je buik terwijl het op en neer gaat bij elke ademhaling.

Breng je aandacht nu naar het moment, naar het hier en nu. Laat gedachten aan verleden en toekomst los en concentreer je op het huidige moment.

Stel jezelf voor in een situatie waarin je jezelf niet beoordeelt, maar juist begrijpt en ondersteunt. Misschien is het een moment van verdriet, stress of pijn. Visualiseer deze situatie zo gedetailleerd mogelijk.

Herinner jezelf eraan dat het menselijk is om pijn te ervaren en fouten te maken. Zeg tegen jezelf: “Het is oké, ik ben menselijk, en ik verdien vriendelijkheid en begrip.”

Laat de volgende zinnen rustig binnenkomen:

  • “Ik ben waardevol zoals ik ben.”
  • “Ik verdien liefde en begrip.”
  • “Ik omarm mijn imperfecties.”
  • “Ik geef mezelf toestemming om te zijn zoals ik ben.”

Keer terug naar je ademhaling. Adem diep in en uit, en voel hoe elke ademhaling je innerlijke rust versterkt.

Denk aan drie dingen waar je dankbaar voor bent in jezelf. Het kan iets kleins zijn, zoals een glimlach of een vriendelijke daad die je hebt gedaan. Laat een gevoel van dankbaarheid zich in je verspreiden.

Langzaam open je je ogen als ze gesloten waren. Voel de ruimte om je heen en beweeg je lichaam voorzichtig. Sta jezelf toe om deze gevoelens van zelfcompassie en vriendelijkheid met je mee te dragen gedurende de rest van de dag.

Dank je wel voor het deelnemen aan deze zelfcompassie meditatieoefening. Wees vriendelijk voor jezelf en anderen, en onthoud dat zelfcompassie een krachtig instrument is om stress te verminderen en welzijn te vergroten.


Meer
artikelen

Scroll naar boven