Het circulaire proces van mindfulness

Datum

mentale-gevangenis-foto-800-300

Stap 1. Doorbreek de mentale gevangenis 

Bij mindfulness verwijst een mentale gevangenis naar een gemoedstoestand waarin een persoon zich gevangen voelt of vastzit in negatieve denkpatronen of emoties. Het kan worden gekenmerkt door aanhoudende gevoelens van angst, depressie, woede of andere onaangename emoties die iemands geest lijken te overnemen en voorkomen dat ze zich volledig bezighouden met het huidige moment.

De mentale gevangenis kan zich ook manifesteren als rigide overtuigingen, aannames of oordelen die iemands perspectief beperken en voorkomen dat ze de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Deze gemoedstoestand kan bijzonder uitdagend zijn omdat het vaak leidt tot een gevoel van hopeloosheid, hulpeloosheid of wanhoop.

Het doorbreken van de mentale gevangenis door middel van mindfulness houdt in dat je je bewust wordt van je gedachten en gevoelens in het huidige moment zonder oordeel. Het vereist het regelmatig beoefenen van mindfulness-meditatie en het toepassen van mindfulness in je dagelijkse leven. Door dit te doen, kun je leren om je negatieve gedachten en emoties te observeren en te erkennen zonder eraan gehecht te raken, en uiteindelijk los te komen van beperkende overtuigingen en gedragingen die je in een mentale gevangenis houden.

Stap 2. Focus op adem

Focussen op je ademhaling houdt in dat je je aandacht richt op het gevoel van je adem terwijl deze in en uit je lichaam beweegt. Door je aandacht te richten op deze eenvoudige maar constante lichamelijke functie, kun je een gevoel van kalmte en aanwezigheid in het moment cultiveren. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij meditatie- en mindfulnessoefeningen en kan nuttig zijn bij het verminderen van stress, het verbeteren van de focus en het bevorderen van ontspanning.

Stap 3. Acceptatie 

Aanvaarding in de context van mindfulness is een vorm van mindfulness beoefening waarbij iemands gedachten, emoties en ervaringen niet-oordelend worden erkend en geaccepteerd zonder te proberen ze te veranderen of te onderdrukken. Het benadrukt het belang van het loslaten van weerstand en jezelf toestaan ​​het huidige moment volledig te ervaren en te accepteren. Door mindfulness te accepteren, kunnen individuen een groter zelfbewustzijn ontwikkelen, stress en angst verminderen en een groter gevoel van innerlijke vrede en tevredenheid ontwikkelen.

Elke stap kan het begin zijn, het midden en het eind. Het is het circulaire proces van mindfulness.

Meer
artikelen

Scroll naar boven