Categorieën
Uncategorized

Zoveel prikkels

Prikkels

Actief verminderen van je prikkels is een van de snelste routes om minder spanning te ervaren. Het klinkt zo logisch en toch pakken we telkens weer die telefoon op in de hoop op.. ja wat eigenlijk? Veel van de overprikkeldheid komt voort uit gewoonte. Herinner je de tijd nog voor de smartphone? Precies, bijna niet voor te stellen.

Ken je grenzen

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen technologische ontwikkeling of social media en maak er zelf natuurlijk ook veel gebruik van, maar het helpt wel om te weten waar je eigen grenzen liggen. Sterker nog, ik zou durven stellen dat het anno 2021 noodzakelijk is te weten waar je eigen grenzen liggen. Want juist in deze tijd waar we ons eindeloos kunnen ’bingen’ aan informatie en prikkels, is het niet overtrokken om afspraken met jezelf te maken over je prikkel-inname. Youtube en Insta gaan echt niet tegen je zeggen: “Ho, ho, zo is het wel genoeg jij, ga eerst maar ‘ns even een frisse neus halen!’

Binge watching Netflix is soms lekker maar zorg ervoor dat je de impact van prikkels reduceert door de natuur in te gaan of een goed gesprek te houden met iemand.

Koelkast vol prikkels

Ik denk er een beetje zo over: Je doet niet voor een week boodschappen om vervolgens de hele koelkast in een keer leeg te eten. Dat slaat nergens op en zo moeten we ook gaan leren kijken naar, informatie voorziening, social media en prikkels. Heel fijn dat het er is, net zoals het gemak van de boodschappen in de koelkast. Maar gebruik ze teveel achtereen en je zult je systeem overbelasten, geïrriteerd, gestrest, gespannen en rusteloos worden. Net zoals je ziek en misselijk wordt als je de hele koelkast in een keer zou leeg eten. 

Je doet toch ook niet voor een week boodschappen en eet vervolgens de hele koelkast in een keer leeg?

Bram de Wit
een wandeling door de natuur kan wonderen doen voor een gespannen lichaam en geest

Bewust van de impact van prikkels


Bewust te worden van de impact van prikkels op je brein helpt om in te zien dat meer niet beter is. De uitdaging is om naast prikkels ook ‘down-time’ in te lassen zodat je brein weer kan herstellen en de informatie kan verwerken. Dit is nodig, want als het brein de informatie niet kan plaatsen en verwerken dan kan het brein geen signalen aan het lichaam geven dat het zich kan ontspannen en herstellen en hou je als gevolg spanning vast. We staan dan permanent ‘aan’. Daarom is het belangrijk dat je actief de tijd neemt om te ontspannen. Lees een boek, ga wandelen, steek je neus in de wind, mediteer, sport, doe yoga, neem een bad of een massage, drink een kop thee, luister naar muziek, besteed tijd aan een hobby, praat met een goede vriend of vriendin. De mogelijkheden zijn eindeloos.  

Overbelast geraakt en wil je een snelle en effectieve oefening doen om je systeem te kalmeren? Doe dan deze oefening: Bodyscan