Categorieën
Uncategorized

Stress klachten

Waarom moeten we het hebben over stress klachten?

Stress speelt een prominente rol in het moderne leven. Ongemerkt zit jouw leven vaak vol met prikkels. Deze prikkels voeren de druk op de ketel op en het resultaat is dat je onrust en gejaagdheid ervaart, soms wel de hele dag door. Het heeft een grote impact op de kwaliteit van je leven. Normaal gesproken ben je er maar weinig bewust van. Je voelt weleens hoofdpijn of pijnlijke schouders maar staat er verder niet bij stil. Je vindt het normaal. Het lijkt geen probleem, maar pas op! Mits goed gemanaged kunnen deze stress klachten zeer gemakkelijk chronische proporties aannemen.

Chronische stress klachten

De grens tussen gezonde en ongezonde stress is voor de meeste mensen nog erg onduidelijk. Toch is het belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van bovenmatig veel stress. Wanneer stress chronisch dreigt te worden gaat het namelijk vaak eerst nog voor een tijdje goed, maar uiteindelijk stort je toch in. Dit komt omdat stress een fysiologisch mechanisme bevat waardoor je je grenzen steeds verder verlegd. Je gaat in een soort ‘survival’ modus. Het resultaat van aanhoudende spanning is dat je jezelf helemaal leeg trekt en dat je stukje bij beetje minder in staat zult zijn om te voelen wat je werkelijk nodig hebt: Op tijd je rust pakken, gezonde voeding tot je nemen in plaats van weer een snack of fast food, je sociale contacten met belangrijke anderen onderhouden, of de tijd nemen om een drukke dag te verwerken. Zonder dat je het beseft kom je als het ware in een negatieve spiraal terecht. We noemen dit fenomeen ook wel de uitputtingstrechter. Je stoot steeds meer af wat je voeding geeft en je fixeert je op de doelen die je wilt bereiken in de hoop dat je je daarná kunt ontspannen..

De fysiologie

Stress werkt via hormonen. Het is dan ook de reden dat we ons zo gejaagd en rusteloos voelen wanneer we het ervaren. Ons lichaam reageert namelijk op dezelfde wijze op een boze email van een collega of klant als op een existentiële bedreiging door bijvoorbeeld een roofdier in het wild. Ons fysiologische systeem kent hier geen onderscheid tussen.

Leren omgaan met stress klachten is het systeem begrijpen

In onderstaande video leggen we uit hoe het werkt in het lichaam en hoe mindfulness een antwoord biedt in het creëeren van een bewuste respons op stress.

Stress management skills

Stress op zichzelf is dus niet het probleem. Het is wat je ermee doet. Gelukkig zijn er effectieve manieren om je te trainen om bewuster te zijn over stress in jouw lichaam. Je kunt de ‘early warning’ signalen leren opvangen en een betere manager van je eigen spanning worden. Het resultaat is dat je het beter leert te hanteren. Zo kun je productief zijn en blijven, zonder over de kop te slaan.

Wij helpen je graag een handje op weg!