Categorieën
Uncategorized

Loskomen van negatieve gedachten

Negatieve gedachten? Hoe kom je er van los?

Negatieve gedachten. Helemaal niet zo ongewoon om ze af en toe eens te hebben. We hebben er namelijk allemaal wel eens last van. Toch hebben veel meer mensen last van bovenmatig negatief denken dan je je misschien kunt voorstellen. Dat wekt de vraag of je er wat aan kunt doen. Gelukkig is het antwoord: zeker weten!

De sleutel tot succes zit hem in hoe we ertegenaan kijken. Negatieve gedachten, emoties en zelfs overtuigingen zijn vaak minder ‘echt’ dan je in eerste instantie denkt.

Stel je eens het volgende voor:

Je loopt over straat en aan de overkant loopt een vriend van je in de tegenovergestelde richting. Je zwaait, je roept zijn naam, maar hij reageert niet. Je probeert het nog eens, maar weer reageert hij niet en verdwijnt langzaam uit het zicht. 

Welke reactie had je?

  1. Hij hoort me niet
  2. Hij zal wel haast hebben
  3. Hij wil me niet zien
  4. Anders

Wanneer ik deze vraag aan een willekeurige groep stel die bij mij een mindfulness training bijwoont, krijg ik vaak heel uiteenlopende antwoorden. De een gaat aan zichzelf twijfelen. ‘Misschien heb ik iets gedaan en vind hij me niet meer aardig’. De ander is bezorgd over de vriend en vraagt zich af of het wel goed gaat met hem. Weer iemand anders laat het onverschillig wat er gebeurt. ‘Misschien hoorde hij me niet.’ ‘Of misschien had hij haast.’ 

De link tussen gedachten en je zelfbeeld

Waar het op neer komt is dat eenzelfde situatie heel wisselend ervaren wordt door mensen. Hiermee wordt aangetoond dat de waarneming (de perceptie) van de persoon bepaald hoe hij of zij de situatie beleefd. 

Heb je van nature een gezond zelfbeeld en veel vertrouwen in de medemens? Dan neig je waarschijnlijk naar een verklaring buiten je zelf, zoals: ‘Hij zal wel haast hebben’. Of: ‘Die zit ook niet op te letten zeg!’ Wanneer je minder zelfvertrouwen hebt en snel gaat twijfelen aan de motivatie van de ander dan val je al snel in de categorie die de oorzaak bij zichzelf gaat zoeken of daar op z’n minst gedachten over heeft. ‘Hij wil me vast niet zien’.  

Zoals de amerikaanse pastoor Charles R. Swindoll zei:

“10% of life is what happens to us and 90% is how we react to it.”

Trainen van je perceptie van jezelf en de wereld

Zoals in het citaat hierboven staat is 90% van wat we ervaren subjectief. Dus door onszelf ingekleurd. Dat betekent dat, tot op grote hoogte, wij het zelf zijn die bepalen hoe we dingen waarnemen en niet hetgeen wat ons overkomt.

Het goede nieuws is dat we onze perceptie kunnen trainen. We kunnen leren om meer grip te krijgen op onze waarneming zodat we meer keuzevrijheid krijgen. Door geleidelijk aan meer ruimte te scheppen in onze identificatie met emoties, gedachten en ervaringen, kunnen we leren hoe we vaardiger worden in de omgang met uitdagende omstandigheden. 

Op deze manier kunnen we onszelf bevrijden van negatieve zelfbeelden en overtuigingen. En dat is precies de essentie van Mindfulness.

Denk je erover om een cursus mindfulness te volgen? Lees dan hier verder.