Categorieën
Uncategorized

Gedachten bepalen gelukkig niet wie je bent

We denken heel wat af in een leven. Volgens onderzoek zelfs zo’n 50000 gedachten per dag. Maar wat doen we eigenlijk met al die gedachten? En hoeveel impact heeft ons denken op onze perceptie? 

Teveel gedachten 

Onze verhouding tot denken wordt problematisch wanneer we ten prooi vallen aan oeverloos denken. Oeverloos denken is de onophoudelijke stroom van de ene gedachte na de andere en een diepgewortelde gewoonte van mensen. Het is zelfs zo ingebakken dat we vaak vanzelf beginnen te denken alleen al om maar iets te doen te hebben.

Natuurlijk moeten we nadenken. Als jij en ik op dit moment niet aan het denken waren, zou ik dit niet schrijven en zou je niet begrijpen wat je leest. Net zo goed is het af en toe van essentieel belang om over het verleden en de toekomst na te denken en zo verstandige beslissingen over ons leven te kunnen nemen. 

Denken is een essentiële vaardigheid. Het is wat onze evolutie heeft voortgestuwd. Het doel is daarom dus niet om te stoppen met denken, maar om te leren hoe we op een gezonde manier met denken kunnen omgaan. 

Time out

In deze video leggen we aan de hand van een beroemd citaat van de boeddha uit hoe je op een andere manier naar gedachten kunt kijken. (video is in het Engels)

Het is belangrijk om de regie over je denken in eigen handen te nemen. Want als we alleen maar op de automatische piloot functioneren, en gedachte na gedachte ons gewaarzijn in beslag neemt, zijn we dan wel werkelijk aanwezig? En kunnen we dan wel ten volle ervaren wat er op dit moment gebeurt? En wat is het effect wat al dat denken op ons heeft? Soms denken we gewoon uit nieuwsgierigheid, in het engels heet dit ‘mind-wandering’, alsof je gedachten vanzelf op een loopje gaan. Onschuldig toch? Nou niet helemaal. Want helaas heeft datzelfde denken meestal een tegenovergesteld effect. Het brengt onrust, versnipperdheid en een gebrek aan aandacht voor wat je nu aan het doen bent. 

Bovendien kost al dat denken ook nog eens energie. Net zoals we ons lichaam rust moeten geven na een lange dag en minstens een paar uur nachtrust nodig hebben om te herstellen, heeft ons brein ook af en toe een time-out nodig om bij te komen van al dat denken. Dit gaat meestal niet vanzelf en normaal gesproken dendert onze mentale trein alsmaar door.   

We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien ze zoals wij zijn

Anais Nin

Gedachten zijn geen feiten

Hoe serieus neem jij je gedachten? En in hoeverre neem jij ze voor waarheid aan? 

Onze gedachten kunnen van sterke invloed zijn op onze stemming en op onze handelingen. Vaak ontstaan gedachten als vanzelf. Door ons bewust te worden van de gedachten en beelden die door ons hoofd gaan, ze gade te slaan, ze los te laten en onze aandacht weer op het moment zelf te richten, kunnen we er met genoeg afstand naar kijken.

Zo krijgen we de kans om te zien dat er ook andere manieren zijn om over bepaalde situaties te denken. Frisse en nieuwe perspectieven die ons bevrijden van de betovering van oude gedachtepatronen die automatisch onze geest binnensluipen. Wanneer we tot het besef komen dat alle gedachten die we hebben alleen maar mentale beelden zijn en geen onweerlegbare feiten, ontwikkelen we een nieuwe relatie tot onze gedachten. 

Vaak zijn gedachten en beelden een indicatie van wat er dieper in onze geest speelt. Een soort klankbord van onze geest. Door vertrouwd te raken met onze eigen ‘top- tien’ van automatische denkpatronen kunnen we ons gemakkelijker bewust worden van negatieve ‘self-talk’. En door je gedachten niet blindelings als feiten te aanvaarden, leer je je anders verhouden ertoe.  

Wanneer we tot het besef komen dat alle gedachten die we hebben alleen maar mentale beelden zijn en geen onweerlegbare feiten, ontwikkelen we een nieuwe relatie tot onze gedachten.

Bram de Wit

Jij bent niet je gedachten

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat alles wat je beleefd alleen in jouw binnenwereld plaatsvindt? 

Neem opnieuw onze gedachten als voorbeeld. Niemand anders kan onze gedachten ervaren. We zijn ons bewust van onze gedachten, dus in die zin zijn ze echt, maar toch bestaan ​​onze gedachten niet buiten ons bewustzijn. Er is nergens anders waar de gedachte die op dit moment aan je verschijnt, daadwerkelijk plaatsvindt. In tegenstelling tot de manier waarop we het ons voorstellen, zijn onze gedachten niet solide, zoals bomen of rotsen die buiten ons op een tastbare manier bestaan. Een gedachte zul je bijvoorbeeld niet zo snel op straat tegengekomen! 

Wat een gedachte ‘echt’ maakt, is de aandacht die we eraan geven. We maken van een gedachte een tastbaar object door erop te focussen en er ons mee te identificeren alsof het echt is. Bij identificatie geef je een deel van je identiteit weg, en daarmee een deel van je essentie. Je wórdt dus als het ware de gedachte. Hoe bevrijdend is het om te weten dat als we geen aandacht schenken aan een gedachte, deze beantwoorden, veranderen, ons ermee identificeren en al het andere, het letterlijk ophoudt te bestaan. Als we een gedachte niets laten zijn, dan is dat wat het zal zijn … niets.

Herinner jezelf eraan dat gedachten niet meer zijn dan een kleine mentale energiestroom, waar je naar kunt kijken en onthoudt: Jij bent niet je gedachten.

Je op deze nieuwe manier tot gedachten leren verhouden geeft een enorme vrijheid. 

Wil je onder begeleiding van een ervaren mindfulness trainer leren hoe je anders met gedachten om kunt gaan en meer rust en ruimte kunt creëeren in je hoofd en hart? Dan is de stress verminderen training individueel van VitalityPro een goede start voor jou!